Położna Doradca Laktacyjny Tel. 502 655 442

Dieta po porodzie

 

owoce2

Jak powinna odżywiać się mama karmiąca?
Obserwujmy jak na pokarmy reaguje maluszek – jeżeli po spożyciu jakiegoś pokarmu zauważysz u niego objawy kolki jelitowej lub wysypkę, to tego powinnaś unikać dopóki układ pokarmowy malca nie dojrzeje na tyle, aby tolerować nowe jedzenie.
Karmiąca mama może bez obawy spożywać :

NAPOJE :
wodę mineralną niegazowaną, słabą herbatę, herbaty owocowe i ziołowe, kawę bezkofeinową albo słabą kawę naturalną, soki owocowo-warzywne, kompoty.
Unikaj: napojów gazowanych
MLEKO i PRZETWORY MLECZNE
Ostrożnie z : jogurtami , kefirami, maślanką, mlekiem zsiadłym, serem białym (mogą wywoływać reakcje alergiczne)
OWOCE
Jedz bez obaw:
banany, brzoskwinie, jabłka, maliny , jeżyny, porzeczki
Uważaj na:
truskawki, poziomki, cytrusy, gruszki , śliwki, morele, czereśnie, wiśnie
WARZYWA
Jedz bez obaw:
ogórki, buraki, marchewkę, ziemniaki, kapustę pekińską, kukurydzę, pietruszkę, koperek, soję, szpinak, młodą fasolkę szparagową, dynię, kabaczek, cukinię, wszystkie rodzaje sałat
Uważaj na:
– cebulę i czosnek – mogą zmieniać smak mleka; cebula powoduje wzdęcia
– kapusta, kalafior, groch, fasola, brokuły, bób – mają właściwości wzdymające i mogą powodować kolki u dziecka
– pomidory i seler – zawierają silne alergeny
– paprykę, chrzan
PIECZYWO
– jedz ciemne i pełnoziarniste
KASZĘ, RYŻ, MAKARON
Jedz bez obaw
JAJKA
– ugotowane, zarówno na miękko jak i twardo – 2-3 razy w tygodniu
Uważaj na białko – jest bardziej alergogenne niż żółtko
RYBY
– jedz najlepiej morskie (ugotowane lub pieczone)
Unikaj:
– konserw rybnych i ryb marynowanych
MIĘSO
Jedz bez obaw (dwa razy dziennie):
– mięso białe (drób, mięso z królika)
– chudą wieprzowinę, jagnięcinę (kilka razy w tygodniu)
– mięso grillowane lub duszone
Unikaj:
– tłustych wędlin, mięsa smażonego,
– cielęciny i wołowiny (jeśli dziecko ma skazę białkową)
SERY
– ostrożnie, są ciężkostrawne
Uważaj na:
– sery pleśniowe
– pikantne sery i twarożki
– w przypadku skazy białkowej u dziecka wyeliminuj produkty mleczne, ale musisz wtedy pamiętać o przyjmowaniu preparatu wapniowego
TŁUSZCZE
Używaj bez obaw:
– masła (tylko i wyłącznie; nie stosuj żadnych substytutów),
– oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego
Unikaj:
– smalcu i oleju arachidowego
SŁODYCZE
– możesz jeść w ograniczonych ilościach
Uważaj na: miód, czekoladę, kakao, mak
ORZECHY
– uważaj zwłaszcza na orzeszki ziemne i pistacjowe; zawierają silne alergeny
ALKOHOL
– wódka i inne wysokoprocentowe alkohole są zabronione
PRZYPRAWY i DODATKI
– świeże zioła,
– koperek, natka pietruszki, szczypior,
– majeranek,
– kminek,
Uważaj na:
– barwniki, konserwanty, słodziki polepszacze oraz inne sztuczne dodatki do żywności
– paprykę, pieprz, chilli, musztardę, ocet
– majonez,
– ketchup
– sól i cukier (w dużych ilościach)